March 23, 2018, 8 a.m. – 4 p.m.

Join us at Allina Health for this one-day workshop to learn about revisions to the Common Rule directly from the Office for Human Research Protections (OHRP) and network with research professionals. Topics include changes to the Common Rule as well as a panel discussion on reporting unanticipated events and an interactive protocol review session. 

Who should attend

  • IRB administrators and members
  • Investigators and research staff
  • Research managers and others members of the research community

Continuing Education credits

See note in Learn More section for complete information on CME, CIP, and SOCRA CE credits.

Space is limited. Register now. 

Tentative agenda

All food and beverages for the conference are independently sponsored by Allina Health.

8 – 8:30 a.m. Registration and Continental Breakfast*

8:30 – 8:45 a.m. Welcome and Logistics (Local host/ OHRP)*

8:45 – 10 a.m. Overview of the Revised Common Rule (75 min., OHRP)

This presentation will provide an overview of the major changes in the revised Common Rule on human research protections with a focus on changes to the exempt and expedited review categories.

10 – 10:45 a.m. Regulatory Flexibilities for Conducting Secondary Research under the Revised Common Rule (45 min., OHRP)

This is an interactive session where OHRP staff will explore the regulatory flexibilities for conducting secondary research with data and biospecimens permissible under the revised Common Rule with the audience.

10:45 – 11 a.m. Break (15 min.)*

11 – 12:15 p.m. Local Speakers Panel (75 min., OHRP/Local speakers)

Panel discussion on Identifying and Reporting Unanticipated Problems

Local experts from Allina Health will discuss reporting unanticipated problems; OHRP staff will discuss institutional reporting responsibilities and share educational resources.

12:15 – 1:15 p.m. Networking Lunch (60 min.)*

1:15 – 3 p.m. Let’s Review a Protocol Together (105 min., OHRP)

OHRP staff will present one or more research protocols and invite the audience to review them together using the principles and guidance provided by the HHS regulations and OHRP policies.

3 – 3:15 p.m. Break (15 min.)*

3:15 – 4 p.m. Overview of the Key Changes to Informed Consent in the Revised Common Rule (45 min., OHRP)

This presentation will examine the regulatory changes related to informed consent under the revised rule.

About this class, event

For information and to register

Register online
Register online:

Contact information

Allina Health Human Research Protection Program office
Phone: 612-262-4920

Fee information

The registration fee of $75 includes the full-day program, continental breakfast, and a box lunch.

Continuing Education Note: An application has been submitted for CME credits. Determination of the number of credits is pending. Workshop sessions that meet the criteria in the Certified IRB Professional (CIP) recertification guidelines at are eligible as accredited continuing education units. A maximum of 5.75 hours of continuing education credits can be claimed. Please note that sessions marked with * are not eligible. The Society of Clinical Research Associates (SOCRA – accepts documentation of candidate participation in continuing education programs for recertification if the program is applicable to clinical research regulations, operations or management, or to the candidate’s clinical research therapeutic area. This program offers 5.75 of CE credits.

Related links



Date Range

Class or event status
OHRP Revised Common Rule Workshop
Friday, March 23, 2018
8 a.m.–4 p.m.
Allina Commons
2925 Chicago Ave S
Pettingill Hall
Minneapolis, MN 55407
612-262-4920 Please call 612-262-4920 for more information
Register online